ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.

 

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ “ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ” ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

 

Αυτό που έρχεται με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι η πραγματικότητα που έχω ζήσει σε σχολεία της Γαλλίας ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.       Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις “ελάχιστης προβλεψιμότητας”, που περιλαμβάνονται στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, εφαρμόζονται στο γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα!

          Τα χρόνια που δούλευα σαν αναπληρωτής-συμβασιούχος εκπαιδευτικός στη Γαλλία έχω υπογράψει:

 

-   σύμβαση αναπλήρωσης δύο ημερών (ναι, δύο ημερών) σε δημόσιο σχολείο για να αναπληρώσω συνάδελφο που αντιμετώπιζε εργασιακή εξουθένωση,

-  σύμβαση αναπλήρωσης λίγων μηνών για να αντικαταστήσω συναδέλφισσα που είχε άδεια μητρότητας

-    Επίσης, έχω κληθεί να αναπληρώσω συνάδελφο που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας για 15 μέρες.

 

Η εργασιακή περιπλάνηση, η ανασφάλεια, η απογείωση της ευελιξίας και των εργασιακών σχέσεων-λάστιχο,  σε προηγμένο μάλιστα κράτος-μέλος της ΕΕ, όπως η Γαλλία, σε όλο τους το μεγαλείο!

Αυτές είναι οι βέλτιστες πρακτικές που θέλει να εφαρμόσει η Ε.Ε. και η κυβέρνηση και στην Ελλάδα: η εργασιακή επισφάλεια, που δεν θα ξέρεις ως εκπαιδευτικός πραγματικά τι σου ξημερώνει, σε ποιο σχολείο θα δουλεύεις και για πόσο. Πάνω από το τηλέφωνο, μπας και σε καλέσουν κάπου.

 Αυτό το τερατούργημα που έρχεται μας αφορά λοιπόν όλους. Η επιτυχία της απεργίας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων, το ίδιο και η οργάνωση και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο- έκτρωμα.

 Το σύγχρονο και αναγκαίο είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία,, πληρωμένη σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, ώστε να ζούμε αποκλειστικά από αυτήν.

Να βγούμε μπροστά λοιπόν συνάδελφοι, να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας συντονισμένα και συλλογικά μέσα από το σωματείο μας, την ΕΛΜΕ Πειραιά. Όλοι στη μάχη στις 21 Σεπτέμβρη. Να μην λείψει κανένας!

 

Του Βαγγέλη Λάσκαρη, Αναπληρωτή Εκπαιδευτικού στο 7ο ΓΕΛ Πειραιά